Brasil – Yellow Bourbon
În timp ce soiul a cunoscut o recunoaștere majoră din partea cumpărătorilor și prăjitorilor de cafea în ultimii ani – în parte pentru atributele sale distincte de aromă de înaltă calitate și, de asemenea, datorită obsesiei colective pentru soiuri distincte de dragul diferențierii – Yellow Bourbon are de fapt o lungă istorie sinuoasă a cultivării și expunerea pe piață în Brazilia.
Originea Bourbonului galben brazilian
Ca varietate de cafea, Yellow Bourbon a fost cultivat pe câmp de aproape 90 de ani . Dar să începem de la început, cu părinții săi.
Până în anii 1850, Brazilia devenise o țară majoră producătoare de cafea la nivel mondial. Sectorul depindea în mare măsură de soiul Typica, care a fost introdus în anii 1720. Având în vedere producțiile limitate ale Typica – și, ulterior, potențialul de export redus – un emisar brazilian a călătorit pe Insula Reunion din Oceanul Indian, la est de Madagascar, pentru a asigura câteva semințe din infamul soi Red Bourbon. Până în anii 1870, Red Bourbon a devenit o varietate de cafea proeminentă în multe zone de cafea din Brazilia.
Apoi, în 1871, a apărut ceva ciudat. În orașul Botucatu din statul São Paulo: o mutație a lui Typica a dat boabe galbene, ceva nemaivăzut până acum în Brazilia, conform numeroaselor înregistrări. În timp ce mutația galbenă Typica, denumită atunci Yellow Botucatu, nu a fost deosebit de productivă, a fost adoptată de un număr de fermieri pentru culoarea curioasă a fructelor sale. Trebuie remarcat faptul că unii cercetători cred că Bourbonul galben a apărut ca o mutație naturală Red Bourbon.
Se crede că primul Bourbon galben, așa cum îl cunoaștem astăzi, a apărut pentru prima dată în 1930 , într-o fermă Bourbon Roșu din apropierea orașului Pederneiras (SP) – considerat de mulți a fi rezultatul reproducerii naturale între Bourbon Roșu și Botucatu Galben. Planta semăna foarte mult cu Red Bourbon, cu excepția culorii galbene a boabelor sale și s-a dovedit a fi la fel de productivă sau mai mult.
Apariția a atras atenția cercetătorilor de la Institutul Agronomic din Campinas (IAC), inclusiv pe Carlos Arnaldo Krug, care a efectuat primele studii formale despre Bourbon galben în 1942. În următorii trei ani, au fost plantate și studiate 30 de filiații ale soiului. de IAC într-un domeniu de cercetare din Jaú (SP).
De-a lungul anilor 1950, cele mai promițătoare soiuri de Bourbon galben au primit codul „IAC J” și au fost puse la dispoziția fermierilor. În 1951, profesorul JET Mendes de la același institut a studiat randamentele soiurilor cultivate în acea perioadă: Typica, Botucatu Galben, Sumatra, Bourbon Roșu, Bourbon Galben și Maragogipe, Bourbonul Galben dovedindu-se a fi cel mai productiv.
În ciuda acestor rezultate promițătoare, Yellow Bourbon nu și-a asumat niciodată o cotă dominantă a sectorului brazilian în deceniile următoare. Deși încă era cultivată comercial, adoptarea sa nu a fost pe scară largă. Datorită galbenului său distinct, planta a fost adesea tratată ca un fel de noutate.
Cu toate acestea, cu cafeaua de specialitate și mișcările de al treilea val, Yellow Bourbon a experimentat o reînnoire fascinantă.
Dar mai întâi, de ce galben?
Profesorul Krug în 1942 descoperise deja originea genetică a acestui colorant. Este o pereche de gene numită „Xanthocarpa”, din grecescul xanthus (galben) și carpus (fruct).
Iată cum funcționează: Plantele cu perechea dominantă de gene XcXc produc fructe de pădure roșii; plantele cu perechea de gene recesive xcxc produc boabe galbene; iar în cazuri rare plantele cu o genă dominantă și alte plante recesive Xcxc produc fructe de pădure portocalii. În cazul fructelor de pădure galbene, substanța exprimată de aceste gene este luteolina, un tip de flavonoid care este prezent și în pătrunjel și broccoli.
Caracteristicile Bourbonului galben
Un copac galben Bourbon poate atinge 2,8 metri înălțime și are o coacere timpurie. Din cele 30 de soiuri studiate în 1945, șapte sunt plantate comercial astăzi în Brazilia.
Datorită producțiilor sale scăzute-medii și sensibilității relative la rugina frunzelor de cafea, cultivarea lui Yellow Bourbon poate necesita mai multă atenție și îngrijire decât alte soiuri. Yellow Bourbon își exprimă de obicei potențialul calitativ atunci când este cultivat la 1.000 de metri sau mai mult deasupra nivelului mării și în locurile în care procesele de recoltare și post-recoltare sunt bine executate.
Caracteristicile senzoriale ale Yellow Bourbon sunt clar vizibile în ceașcă – inclusiv aroma sa dulce, aroma izbitoare și aroma acidității citrice foarte pronunțată. Fructele coapte și stafidele sunt alte note aromatice comune. Cercetătorii au descoperit recent unele relații între conținutul de zaharoză și prezența unor acizi grași și organici cu calitatea Bourbonului galben. Cu toate acestea, până în acest punct, nu există nicio legătură stabilită între luteolină (fabricatorul galben) și calitate.
Un nou reflector în Yellow Bourbon
În 2005, IAC a reînnoit eforturile de a studia soiul , dar cu atenția îndreptată direct către cupă. Cei 30 de copaci cercetați în 1945 au fost colectați din nou și 16 plante cu scoruri peste 85 au fost selectate pentru a urmări descendența ideală. Studiile conduse de profesorul Gerson Giomo sunt încă efectuate de IAC, deoarece grupul caută cele mai robuste plante cu productivitate ridicată și un potențial excelent de cană.
În 2017, într-o competiție de Cupă a Excelenței, un Bourbon galben brazilian a atins un punctaj de 92,33 la categoria Pulped Naturals . Pungile au fost vândute la licitație cu 126,00 USD pe liră , de 100 de ori prețul C la acea vreme.